Jag har följt debatten om det svenska skogsbruket och den fjällnära skogen under lång tid. Jag har ett stort intresse för den fjällnära skogen eftersom jag äger en omfattande skogsfastighet själv. Det finns skillnader i förutsättningarna för skogen och dess biotoper i norra Dalarna och inre Norrbotten (Lapplands landskap), och det är viktigt att inte betrakta hela området som homogent och likartat.
I Fjällnäs i västra Härjedalen finns det en dokumenterad kornodling som är 4000 år gammal. I Norr- och Västerbottens län flyttade bönderna västerut under avvittringen på 1800-talet, när stora allmänningsfastigheter bildades. Industrialiseringen ökade avverkningstakten i skogen, och efter andra världskriget konstaterades det att ekonomiskt lönsamt skogsbruk inte var möjligt västerut i Norrbottens län bortom en viss nivå. Detta blev grunden för den fjällnära gränsen som inte från början hade någon koppling till ekologi och biotoper.
Idag avverkas skog inte utan noggranna överväganden baserat på skogsgårdens förutsättningar och den globala efterfrågan på skogsprodukter. Skogen ger oss råvaror som används för att producera plankor, brädor, pappermassa, bioenergi, hygienartiklar och mycket mer. Utan produkter från skogen skulle våra liv se mycket annorlunda ut. Vi är beroende av skogen för många viktiga produkter som vi använder dagligen.
Politikerna har inte gett tydliga riktlinjer för skogsbruket, vilket har lett till en situation av kaos. Domstolar måste nu tolka lagar och fatta beslut baserat på oklarheter. Det är viktigt att vi hittar en balans mellan att nyttja skogens resurser och bevara dess ekosystem för framtida generationer.
Magnus Westfält, Mellanskog Härjedalens SBO, har delat med sig av sina insikter och oro kring skogsbruket i Sverige. Det är viktigt att lyssna på olika perspektiv och arbeta tillsammans för att hitta hållbara lösningar för skogsbruket och bevarandet av den fjällnära skogen. Genom att ta hänsyn till både ekonomiska intressen och miljövård kan vi säkerställa att skogen fortsätter att vara en viktig resurs för samhället.