news-19112024-010807

Svenska skidåkare är missnöjda med det nuvarande poängsystemet i världscupen och hävdar att det tvingar dem att tävla även när de är sjuka. Frida Karlsson, en av de blågula stjärnorna, säger att det inte borde vara nödvändigt att starta en tävling med en sjukdom för att kunna hänga med i världscupen.

Sverige har aldrig tidigare vunnit den totala världscupen i längdskidor på damsidan och skidåkarna är frustrerade över det nuvarande poängsystemet. Tidigare fick vinnaren 20 poäng mer än tvåan, men nu är skillnaden endast fem poäng och fler åkare får poäng.

Det här nya systemet har varit i bruk de två senaste säsongerna och det har lett till kritik från flera svenska skidåkare. De anser att det sätter press på dem att tävla även när de är sjuka, vilket kan skada deras hälsa och prestationer på lång sikt.

Frida Karlsson betonar vikten av att ha ett rättvist och hållbart poängsystem i världscupen för att skydda idrottarnas välbefinnande och säkerställa en rättvis konkurrens. Hon hoppas att förbundet kommer att lyssna på deras feedback och göra nödvändiga förändringar inför kommande säsonger.

Det är viktigt att idrottare kan tävla på en nivå där deras hälsa och välmående prioriteras framför allt annat. Att tvingas starta en tävling sjuk kan inte bara vara skadligt för idrottarens egen hälsa, utan det kan också påverka deras prestationer och karriär på lång sikt.

För att säkerställa en hållbar och hälsosam miljö för idrottare i världscupen är det avgörande att poängsystemet är utformat på ett rättvist och balanserat sätt. Det är viktigt att lyssna på idrottarnas feedback och göra justeringar för att främja en säker och hälsosam tävlingsmiljö för alla deltagare.