Efter att ha läst insändaren där Håkan Lindström föreslår att Bispgården och Hammarstrand bör tillhöra Sollefteå och Stugun/Borgvattnet till Östersund, känner jag en viss glädje. Ragunda kommun är, som han påpekar, för liten och det leder till att det blir för personligt i många frågor.
Jag själv bor i Stugun och ser sällan någon anledning att resa österut förutom till Bispgårdens handelsträdgård. I Stugun finns det mesta jag behöver; Ica, ett fantastiskt café, bygg och en mack. Om jag behöver något annat åker jag till Östersund. Dessutom är Stugun en positiv och framåtsträvande samhälle, vilket inte riktigt kan sägas om de andra två ”större” orterna.
Anton Hammar (S) säger i intervjun att det skulle vara ett avsteg från en ganska bra inomregional samordning genom att dela upp Ragunda kommun. Jag kan inte säga att det finns någon särskilt bra inomregional samordning. Mestadels verkar det vara en massa tjafs och kamp om vem som får mest beundran när man läser om fullmäktigemöten och liknande. Den samordningen finns redan i de föreslagna tillhörande kommunerna, så det är ett svagt argument.
Jag stödjer Håkan Lindströms medborgarförslag fullt ut och hoppas att invånarna i kommunen får möjlighet att uttrycka sina åsikter om förslaget – det är dags för dialog och inte monolog!
Det är viktigt att invånarna får en chans att vara delaktiga i beslutsprocessen och att deras åsikter beaktas. Genom att lyssna på invånarnas synpunkter kan man skapa en mer representativ och inkluderande plan för eventuella förändringar i kommunstrukturen. Det är trots allt invånarna som påverkas mest av sådana beslut, och deras röster bör vara centrala i diskussionen.
Ett öppet och demokratiskt samtal kring förslaget kan leda till en bättre förståelse för de olika perspektiven och behoven som finns inom Ragunda kommun. Det är viktigt att hitta en balans mellan att bevara det som är bra och att identifiera områden där förbättringar kan göras. Genom att involvera invånarna aktivt kan man skapa en mer hållbar och effektiv struktur för kommunen i framtiden.