Bekymmer växer bland många när det gäller digitala funktioner som inte alltid fungerar som de ska. Många av oss som har svårigheter med tekniken är inte längre ungdomar. Det är vanligt att det blir problem med att boka i digitala tvättstugor, hitta rätt app för att betala parkering eller använda maskiner utan tydliga knappar. En av de mest stressande situationerna är att boka tid i tvättstugan digitalt, speciellt för de som har svårigheter med teknik och fysiska rörelser.
Det finns berättelser om att om du inte är i tvättstugan inom en viss tid efter din bokade tid, kan du inte komma in och någon annan kan inte boka tiden heller. Om du glömmer något inne i tvättstugan måste du vänta till nästa bokade tid för att komma åt det igen. Det är en oroande situation som kan inträffa enligt ”Murphys lag”. Digitala lås skiljer oss från varandra och fungerar inte utan elektricitet.
Det finns en rädsla för bedrägerier och mobbning online, vilket kan leda till att vissa ungdomar undviker appar som Tik-Tok och Snapchat. Trots detta uppmanas vi alla att anpassa oss till det digitala samhället. Det är viktigt att hitta en balans och möjliggöra tillgång till alternativ för de som inte vill följa den totala digitaliseringen. Det är viktigt att behålla alternativ som posttjänster, tidningar, kontanter, enklare parkeringssystem och tillgång till offentliga toaletter utan komplicerade system.
Det är avgörande att samhället tar hänsyn till alla och inte tvingar på en total digitalisering. Att finna en balans och respektera olika behov och preferenser är nyckeln till ett inkluderande samhälle. Det är viktigt att lyssna på och ta hänsyn till de som vill behålla vissa analoga alternativ för att säkerställa att alla kan delta fullt ut i samhället, oavsett deras digitala färdigheter. En förståelse för och respekt för olika behov och preferenser är avgörande för att skapa ett samhälle som inkluderar alla.