En fjällsemester är inte längre något som alla har råd med. Priserna har skjutit i höjden och det har blivit svårt för vanliga familjer att ha råd med en vecka i fjällen. Enligt Länsförsäkringar kostar det en tvåbarnsfamilj över 46 500 kronor för en vecka i Åre under sportlovet. Detta pris inkluderar boende, liftkort, skidutrustning, skidskola, mat och dryck, men inte själva resan.
Priserna har ökat markant sedan 2013, då en fjällvecka bara kostade 20 800 kronor. Under samma period har den genomsnittliga månadslönen ökat med cirka 5-6 000 kronor. Det har blivit mer än dubbelt så dyrt att åka till fjällen, vilket har skapat oro och besvikelse bland många familjer.
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, ger råd om att leta efter mindre populära skidorter och att vara ute i god tid för att spara pengar. Han påpekar att det inte är nödvändigt att följa strömmen och åka till de mest populära destinationerna. Det finns andra alternativ som kan vara mer prisvärda.
Det är tråkigt att vintersport, som en gång var en aktivitet för alla, nu har blivit en lyx endast några har råd med. Att åka skidor och njuta av vinteraktiviteter borde vara tillgängligt för alla, inte bara de med djupa fickor. Priserna för stugor och liftkort är maxade, och det är svårt att hitta prisvärda alternativ.
Det är viktigt att reflektera över hur samhället har förändrats när vanliga familjer inte längre har råd med en vecka i fjällen. Det är tydligt att något har gått snett i samhällsekonomin när en traditionell och populär aktivitet som vintersport har blivit en lyx för de få. Det är dags att tänka om och hitta lösningar för att göra fjällsemestrar mer tillgängliga för alla.