Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har nu släppt en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Vid den 8 oktober 2024-presenten lyftes det fram vad man förväntar sig av varje person boende i Sverige mellan 16 och 70 år när det gäller civilförsvarsplikt, cybersäkerhet och psykologiskt försvar. Man uppmanar människor att kunna klara sig själva i en vecka och ta hand om sina nära om en kris inträffar.
Men hur fungerar samarbetet mellan invånare i kommuner som har fjärrvärme och/eller fibernät och de kommunala aktörerna som ansvarar för dessa i Västerbotten när det gäller reservkraftsförsörjning? Har det kommunicerats någon information om detta?
En artikel i Piteå-tidningen den 19 mars 2022 berättar om hur Pite energi är förberedda vid en kris. De är redo att leverera fjärrvärme vid en kris, men det kan uppstå problem om kunderna inte har reservkraft hemma för att värma upp sina hus. En del hus kan ha självcirkulation, men det fungerar inte optimalt enligt Daniel Eriksson, fjärrvärmechef.
Med ett medeleffektbehov på 40 W till reglercentralen och 10 W till cirkulationspumpen i villans fjärrvärmecentral, behövs cirka 50 W i enfas eleffekt för att driva en fjärrvärmecentral i en villa med fjärrvärme under en vecka. Om man äger en elbil idag som kan leverera elkraft till huset motsvarar det ungefär 5 mils bilkörning.
I en annan artikel om Beredskapsveckan och Höganäs Energi berättas det att de har fått fyra reservkraftverk och 3 bränsletankar från Post- och telestyrelsen (PTS) för att kunna upprätthålla fiber och internet vid en allvarlig kris. Tillsammans med sina stationära reservkraftverk kan de hålla liv i stora delar av sitt fibernät under hundra timmar utan att behöva tanka dem. De fyra reservkraftverken finns på släpvagnar.
För de som är anslutna till Höganäs Energi fibernät krävs det att de har backup av fiberkonverter och en enkel möjlighet att ansluta sina enheter för att kunna kommunicera via fibernätet.
Om en villaägare i Skellefteå, Umeå eller Lycksele ordnar egen reservkraft för fjärrvärme och/eller fibernät i sitt hus, har kommunerna i Västerbotten förberett sig för samarbetet som MSB uppmanar till? Det är en viktig fråga som behöver utforskas för att säkerställa att invånarna är väl förberedda vid eventuella kriser.