news-13082024-015837

Försvarsmakten i Sverige är intresserad av att återöppna tåglinjen mellan Umeå och Östersund via Sollefteå för persontrafik. Men vd:n för tågbolaget Norrtåg är skeptisk till idén. Han säger att det inte handlar om att de inte vill köra tåg på den linjen, utan att det finns vissa förutsättningar som behöver uppfyllas för att det ska vara möjligt idag.

Enligt honom finns det tekniska och logistiska hinder som behöver övervinnas innan tågtrafiken kan återupptas på den sträckan. Det är inte bara en fråga om att sätta igång tågen utan det krävs investeringar och förbättringar för att göra det möjligt.

Försvarsmakten ser dock potential i att använda tåglinjen för att underlätta försvarets rörelser och transporter mellan Umeå och Östersund. De ser det som en strategisk möjlighet att kunna använda tåget för att snabbt förflytta personal och utrustning vid behov.

Det är viktigt att titta på både fördelar och nackdelar med att återöppna tåglinjen och se till att det är en hållbar och praktisk lösning för alla inblandade parter. Det krävs samarbete mellan olika aktörer för att hitta en bra och effektiv lösning som gynnar både försvaret och tågbolaget.

Det återstår att se om det blir några framsteg i planerna att återuppta tågtrafiken på den aktuella sträckan och hur de potentiella utmaningarna kommer att lösas. Det är en intressant utveckling att följa och se hur det kan påverka både försvaret och den allmänna tågtrafiken i området.