news-22112024-073814

Tyvärr finns det fortfarande många frågetecken kring Fritidskortet. Av de totala årliga kostnaderna för reformen, 750 miljoner, uppskattas 250 miljoner gå till administrationen av kortet varje år. Det är en enorm summa pengar. Att tro att endast ekonomiskt stöd kommer att få fler barn att engagera sig i föreningslivet är naivt, det krävs mer än en komplicerad ekonomisk modell. Därför är det allvarligt att Alliansen i kommunen har valt att stryka kultur- och fritidsvägledning från sin kommunala skuggbudget.

Majoriteten har istället valt att satsa på kultur- och fritidsguider i budgeten. Skellefteå kommun blir därmed den första i Sverige med denna modell som har varit mycket framgångsrik i Danmark, där den har sitt ursprung. Kommunens kultur- och fritidsguider arbetar för att hitta en aktivitet som passar varje barn. De ser till att det finns ett säkert sätt att ta sig till aktiviteten och vad som krävs för att barnet ska känna social trygghet. Dessutom tar de hänsyn till närområdet – vilka möjligheter finns det på platsen?

Det handlar också om att samarbeta med föreningslivet – vilken förening kan ta emot ett visst antal nya utövare? Vad krävs för att börja med aktiviteten? Vilka förkunskaper behöver barnet ha? Vilka motoriska förutsättningar krävs? Guider hjälper till med ansökningar och kan även följa med till aktiviteten för att säkerställa att varje individ möts på bästa sätt med sina förutsättningar och behov. För att en vägledning ska anses slutförd måste barnet ha blivit medlem eller registrerad i föreningen/på Kulturskolan och ha deltagit i fem aktiviteter i föreningen.

Vi i Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har valt att inkludera kultur- och fritidsguider i vår budget. Det visar att vi verkligen satsar på åtgärder som gynnar barn och unga och deras engagemang i föreningslivet. Marie Bergslycka (V), ordförande i fritidsnämnden, betonar vikten av att ge barn och unga möjligheter att delta i kulturella och fritidsaktiviteter för deras välbefinnande och utveckling. Med rätt stöd och vägledning kan fler barn och unga upptäcka och utforska sina intressen och talanger, vilket kan leda till en meningsfull och berikande fritid och ökad samhällsengagemang. Genom att investera i kultur- och fritidsguider kan kommunen skapa en mer inkluderande och tillgänglig miljö för alla barn och unga att delta i olika aktiviteter och utveckla sig själva på olika sätt. Det är en investering i framtiden och i våra ungdomars välbefinnande.